Over de beelden

In eerste instantie zijn de vijf kleine beelden markeringen in het landschap, verwijzingen naar de aanwezigheid van de instituten Maria Roepaan en de St. Augustinusstichting. De beelden zijn identiek en vormen de top van drie grote beelden, die eveneens op een aantal markante plaatsen in de gemeente Gennep staan.
De kleine beelden zijn opgebouwd uit de ‘bouwstenen’ zoals we die kennen uit de oude blokkendoos. De kubus, de cilinder en de driehoek. De kubus is beschadigd, er ontbreekt een stukje, verwijzing naar de gehandicapte mens, of de zwakkere in onze samenleving. Maar hij is wèl een wezenlijk onderdeel van de stapeling (symbool voor onze samenleving). Verder bestaat de stapeling uit nog drie onderdelen namelijk:

 • stelten; verwijzing naar sport, spel en lichamelijke ontwikkeling.
 • een trommel; als symbool voor creativiteit en cultuur en
 • de ‘spaghetti slingers’ die gevormd worden uit de drie eerste letters uit ons alfabet.
  Ze verwijzen naar scholing en geestelijke ontwikkeling.

De drie grote beelden symboliseren de solide basis van onze beschaving. Altijd in ontwikkeling. Een dynamische wereld in de steigers, maar altijd drager en verantwoordelijk voor lichamelijke-, geestelijke- en culturele waarden, die onontbeerlijk zijn voor een eerlijke en evenwichtige maatschappij.

Materiaalkeuze

De beelden zijn opgebouwd uit cortenstaal, een materiaal dat verweerd, laat zien dat de tand des tijds ook aan dit materiaal niet voorbijgaat. Desondanks houdt het stand en met de jaren wordt het alleen maar mooier. De transparante kunststof panelen die als het ware los komen van de stalen ondergrond dienen enerzijds als drager van informatie omtrent de aanwezigheid van genoemde instituten, anderzijds vormen zij een wezenlijk onderdeel van het beeld en versterken zij nogmaals de keuze voor het gebruikte materiaal.

foto-3

Het cortenstaal, massief, degelijk, constructief en het kunststof; transparant, licht en vluchtig. Beide eigenschappen die aan de basis staan van een, in ontwikkeling zijnde, zorgzame samenleving. Op de plexiglaspanelen bij de grote beelden zijn details te zien van deelnemers van Atelier Kunstschat aan de Markt in Gennep. Zij wonen allen bij Dichterbij. In het kader van dagbesteding werken zij aan kunstzinnige producten.

Waar staan de beelden?

De beelden zijn te vinden op de onderstaande plaatsen. Daarnaast zijn de beelden ook te vinden via de kaart op deze website.

 1. Hoek Heijenseweg/Stiemensweg Gennep
 2. Zandstraat bij de Aldi
 3. Plantsoen aan het Raadhuisplein te Ottersum
 4. Rotonde Brabantweg/Heijenseweg
 5. Kleefseweg 9 te Ottersum
 6. Kruispunt Duits lijntje/Siebengewaldseweg te Ottersum
 7. Plein gelegen aan de Torenstraat te Gennep
 8. Hoofdstraat/Heijkampseweg te Heijen