Net na de tweede wereldoorlog ontstonden achtereenvolgens Maria Roepaan en de Sint Augustinusstichting. In de loop van de jaren veranderden de visies op de zorg en kwamen er wisselende zorgmodellen. Maar voor de cliënten is er veel ten goede veranderd.
Na de Tweede Wereldoorlog was er een alarmerend tekort aan opvang voor kinderen met een verstandelijke beperking, toen nog ‘zwakzinnigen’ genoemd.
In Ottersum werd het aan puin geschoten pensionaat Maria Roepaan steen voor steen opgebouwd. Op 20 augustus 1951 kwamen de eerste zeven patiënten. De heer J.B.M. Veraart werd de eerste geneesheer-directeur en voorzitter van De Stichting Maria Roepaan.
meer lezenNa Maria Roepaan was er behoefte aan een instelling voor mannen met een verstandelijke beperking. De instelling is opgericht op de naamdag van de Heilige Augustinus en heeft daaraan haar naam te danken.
meer lezenIn de loop van de jaren veranderden de visies op de zorg en ontstonden er wisselende zorgmodellen.
visies en zorgmodellenEen verstandelijk gehandicapte is een mens met aangeleerd gedrag dat veranderd kan worden.
visies en zorgmodellenHoe was het om in de jaren zestig te werken in een instelling als Maria Roepaan? We vroegen het Trees Nagelhout die er in 1966 als zeventienjarige aan de opleiding begon.
lees het interviewMeer aandacht voor het sociale aspect (gevoelens en emoties).
visies en zorgmodellenRelaties zijn belangrijk, maar niet het enige belangrijke.
visies en zorgmodellenOntstaan PGB, in vaardigheden t.a.v. wonen en werken, meer zeggenschap voor cliënt.
visies en zorgmodellenKwaliteit van bestaan, persoonlijke toekomstplanning
visies en zorgmodellenStichting Sporen Nalaten plaatst 8 beelden, verwijzingen naar de aanwezigheid van de instituten Maria Roepaan en de St .Augustinusstichting
meer lezen